Wat is melatonine?

Heb je zelf moeite om in slaap te komen na een zware of lange dag? Lig je soms ‘s nachts wakker tot de vogeltjes weer gaan fluiten in de ochtend en je dan hartstikke moe bent en eigenlijk niet meer je bed uit wil komen?…. In dat geval kan melatonine je daarmee helpen! Melatonine helpt je om in slaap te komen en goed door te slapen, daarnaast heeft het ook een positief effect op je afweersysteem. In sommige gevallen kan ook migraine behandeld worden met melatonine. Het is dus een veelzijdig stofje.

Wat is melatonine?

Melatonine is een bepaald hormoon wat de interne klok reguleerd. Normaal gesproken wordt van deze stof meer dan genoeg geproduceerd door de epifyse (pijnappelklier) en wordt via het bloed afgegeven. Melatonine regelt dus je slaap-waakritme, zodra het donker wordt maakt je lichaam automatisch melatonine aan, per persoon verschilt hoeveel dit is (het is dan ook een lichaamseigen stof). Er zijn echter wel een aantal factoren die dit natuurlijke proces kunnen verstoren zoals stress, medicatie en blootstelling aan licht in de nacht.

De verschillende eigenschappen.

Net zoals XT-01 kan melatonine je verschillende positieve effecten geven. Het is een sterke antioxidant en beschermt eiwitten en vetten tegen vrije radicalen die in het lichaam voorkomen. Ook kan melatonine de bloed-hersenbarrière passeren en zo snel effect hebben op de verschillende cellen in het centrale zenuwstelsel. Daarnaast kan melatonine ook voor een stukje ontspanning zorgen het verlaagd namelijk je bloeddruk. Het belangrijkste is dat melatonine je helpt om te slapen, dit is ook de reden waarom deze nootropic zo vaak wordt gebruikt.

Dosis

De dosis verschilt per persoon van 1 t/m 5 mg per dag / nacht. Een aantal medicijnen verlagen namelijk de aanmaak van melatonine en als je melatonine vaak als pil vorm in neemt heb je kans dat je natuurlijke aanmaak verlaagt. Voor een goede nachtrust is het aan te raden om melatonine in te nemen ongeveer een uur tot 30 minuten voor je in slaap wilt vallen.

Eventuele bijwerkingen.

De bijwerkingen van melatonine zijn zeer zeldzaam, echter geldt nog steeds dat het niet wordt aanbevolen om de aanbevolen dagelijks hoeveelheid te overschrijden.

Betaalmogelijkheden

Accreditatie